Utemöbler i trä

Trä är ett material som verkligen gjort comeback i de svenska trädgårdarna. Klassiker likt trädgårdsgruppen "Grytthyttan" är hett eftertraktade igen och liknade grupper nyproduceras. Fast det är inte konstigt, det är något speciellt att äta vid träbord som efter några år får en underbar patina. Vissa kan känna sig rädda för att köpa utemöbler i trämaterial eftersom de tror att möblera har tidskrävande skötsel. Var inte rädda, moderna trämöbler kräver inte alls mycket omvårdnad utan det räcker oftast att de får lite olja då och då för att hålla sig fräscha. Naturliga material är fantastiska i trädgårdar tillsammans med grönska och blomsterprakt, men de passar minst lika bra vid bryggan vid vattenbrynet, eller på den bohemska innerstads balkongen.

Ta hand om dina trädgårdsmöbler

Trä är som sagt ett naturligt material och det är precis den anledningen som gör att det lämpar sig så väl i uterummet. Det är lätt att mixa med andra material som sten, terrakotta, stål eller varför inte tillsammans med färgat glas? Trä ger ett varmt och inbjudande intryck och tar du hand om det på rätt sätt så blir det bara vackrare med åren. Det finns flera olika träslag att välja bland och vissa är mer lättskötta än andra. Moderna behandlingsmetoder har dock gjort det lättare att sköta om de olika möblerna oberoende av träslag. Till utemöbler används ofta lövträd eller feta trädslag som ek och teak.

  • Olja och lasera in dina trämöbler
  • Skydda dem från regn
  • Lämna inte dina trämöbler ute över vintern
  • Följ skötselråden vid rengöring
  • Torra och rena möbler vid förvaring

Förvaras utemöblerna korrekt kan de hålla i en livstid. Det finns några tumregler när möblerna behöver tas om hand. Börjar färgen gråna eller flagna är det hög tid att ta fram penseln, Samma sak om regndropparna sugs in i träet. Annars är det bara att njuta av soliga dagar år efter år i dina trädgårdsmöbler. Kombinera med sköna dynor i en stil som passar din inredningsstil. Fräscha vita, klassiskt randiga eller varför inte fräcka blommiga retrodynor i en knalliga färger. Det är du som sätter stilen i ditt uterum.

15 Jun 2017